Σούσι του Γιοσίνο

10 02 2009

women_on_silk0171bghkh

«…και του περιέγραψα τον τρόπο παρασκευής του σούσι από φύλλα διόσπυρου, όπως συνηθίζεται στα ψηλά, μακρινά βουνά του Γιοσίνο. Μιας και το φέρνει ο λόγος, θα το επαναλάβω τώρα κι εδώ.

Σε δέκα μέρη ρύζι προσθέτουμε ένα μέρος σάκε μόλις το νερό πάρει βράση. Κατόπιν, μόλις το ρύζι είναι έτοιμο, περιμένουμε να κρυώσει εντελώς και τότε πασπαλίζουμε τα χέρια μας με αλάτι και πλάθουμε μικρά συμπαγή κομμάτια.

Σ’ αυτό το στάδιο τα χέρια δεν πρέπει να έχουν την παραμικρή υγρασία. Το μυστικό είναι το ρύζι να έρθει σε επαφή μόνο με το αλάτι.

Κόβουμε λεπτές φέτες ελαφρά αλατισμένου σολομού, τις τοποθετούμε πάνω απ’ το ρύζι και τυλίγουμε τα κομμάτια σε φύλλα διόσπυρου με την εξωτερική τους επιφάνεια προς τα μέσα. Και τα φύλλα διόσπυρου και ο σολομός πρέπει να είναι εκ των προτέρων στεγνά, σκουποσμένα καλά μ’ ένα πανί.

Μόλις γίνουν όλα αυτά, τοποθετούμε τα κομμάτια του σούσι, χωρίς ν’ αφήνουμε κενά μεταξύ τους, αρχίζοντας από την περιφέρεια, μέσα σε ένα ειδικό κοτί για σούσι ή σ’ ένα δοχείο για ρύζι, το εσωτερικό του οποίο έχουμε σκουπίσει μέχρι να είναι εντελώς στεγνό, και τέλος βάζουμε το καπάκι, κι από πάνω μια πέτρα βαριά σαν αυτές που χρησιμοποιούμε στα τουρσιά.

Αν το βάλουμε αποβραδίς, μπορεί να φαγωθεί από την επόμενη το πρωί, κα, αν και αυτή είναι η μέρα στη διάρκειας της οποίας έχει την ωραιότερη γεύση, είναι φαγώσιμο για δυό τρεις ακόμα μέρες. Μπορεί να φαγωθεί ραντισμένο με λίγο ξίδι μ’ ένα φύλλο πκρής τσουκνίδας…»

JUNICHIRO TANIZAKI – «ΤΟ ΕΓΚΩΜΙΟ ΤΗΣ ΣΚΙΑΣ»

Εκδόσεις ΑΓΡΑ – Μετάφραση Παναγιώτης Ευαγγελίδης.

Advertisements

Ενέργειες

Information

6 Σχόλια

10 02 2009
paperflowers

Κουτί για σούσι έχεις?
🙂

10 02 2009
padrazo

@paperflowers

Γιατί, έχω διόσπυρο ; 🙂

10 02 2009
για την Ιαπωνία πάλι

Εύκολο είναι να βρείτε φύλλα διόσπυρου, λωτού :

http://beefotoblog.blogspot.com/2008/11/lotus-or-persimmon.html

11 02 2009
paperflowers

«Διόσπυρος ο κακί (Diospyros kaki). Είναι ιθαγενές της Κορέας και της Ιαπωνίας και τρώγεται υπερώριμος. Στη χώρα μας καλλιεργείται σε μικρότερη κλίμακα, ιδίως στα Επτάνησα και στην Κρήτη».

Το κουτί μένει κ πάλι… 🙂

11 02 2009
για την Ιαπωνία και πάλι

Πάλι σκάλωσε το λίνκ !

11 02 2009
padrazo

@ για την Ιαπωνία και πάλι

Εντάξει το ρύθμισα να «ανατέλουν» στην ώρα τους τα link 🙂

@ paperflowers

Και τέλος πάντων, εμένα το σούσι δεν μου αρέσει αλλά το βιβλίο μου άρεσε. 🙂
Αλλά κουτί θα βρω και θα το φτιάξω το φαγάκι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s




Αρέσει σε %d bloggers: