…μια μπριζόλα με την μυοσφαιρίνη της παρακαλώ.

26 06 2008

Αν είστε από αυτούς που τρώνε την μπριζόλα «με το αίμα» της προκαλώντας σχόλια στην παρέα που την προτιμάει καλά ψημένη, έχετε στο νου σας αυτό. Δεν τρώτε την μπριζόλα με το αίμα της, δηλαδή με την αιμοσφαιρίνη της αλλά με την μυοσφαιρίνη της.

Η μυοσφαιρίνη είναι μια σιδηρούχος πρωτεΐνη που μετά αποθηκεύει οξυγόνο στους μύες ,ώστε να αυτοί να είναι ικανή για έντονη δραστηριότητα. Σε αυτή οφείλεται το κόκκινο χρώμα του κρέατος και όχι στο αίμα που το κόκκινο χρώμα του  οφείλεται στην αιμοσφαιρίνη η οποία μεταφέρει το απαραίτητο για την κίνηση οξυγόνο από τους πνεύμονες στους μυϊκούς ιστούς.

Αν θέλετε να φάτε αιμοσφαιρίνη πρέπει να καταναλώσετε την καρδιά ή τους πνεύμονες του ζώου στα οποία μετά την σφαγή απομένει μικρή ποσότητα αίματος. Εκεί σας θέλω. Για φάτε την καρδιά και τους πνεύμονες με το αίμα τους.

Όσοι δε νομίζουν πως το στήθος του κοτόπουλου είναι λευκό άρα πιο καθαρό, να αλλάξουν γνώμη τώρα αμέσως. Όσο περισσότερο γυμνασμένος είναι ένα μυς τόσο μεγαλύτερη ποσότητα μυοσφαιρίνης περιέχει, η οποία όταν μαγειρευτεί παίρνει καφέ χρώμα. Όπως αντιλαμβάνεστε το στήθος του κοτόπουλου είναι λευκό γιατί είναι αγύμναστο σε αντίθεση με το μπούτι και τον λαιμό του. Έτσι εξηγείται και το λευκό χρώμα του χοιρινού.

Αν φτάσατε διαβάζοντας μέχρι εδώ είμαι βέβαιος πως το βραδάκι δεν θα θέλετε κρεατομεζέ για την ποδοσφαιρόφιλη μπύρα, γι’ αυτό φάτε ψαράκι. Δεν είναι ανάγκη να τρέξετε στην ψαραγορά. Πηγαίνετε μέχρι το σούπερ, πάρτε γλώσσες κατεψυγμένες και βάλτε της στο φούρνο, σε ένα μεγάλο ταψάκι με λαδολεμονορίγανη και λίγο σκορδάκι. Βάλτε και λίγο κρεμμυδάκι αν το επιθυμείτε. Φτιάξτε και μια χωριάτικη σαλάτα με κομματάκια ρέγκας. Μη ξεχάσετε να βάλετε στην κατάψυξη μπόλικα παγάκια με το ούζο.

Advertisements

Ενέργειες

Information

5 Σχόλια

26 06 2008
BioLogos

Δεν το ήξερα αυτό για το κοτόπουλο…Όσο για το μεζέ με γλώσσα και τη σαλάτα με ρέγκα, θα τα δοκιμάσω γιατί έχω πάρει παράσημα τον τελευταίο καιρό στο μαγείρεμα (μετά από πολλές αποτυχίες).Τελευταία επιτυχία καβουρογαριδομακαρανόδα (με κόστος 10 ευρώ)με λίγες πολύχρωμες πιπεριές στη σαλτσούλα…Εξαφανίστηκε σε νανοσεκόντ.

27 06 2008
padrazo

Biologos

Εύγε , εύγε. Για πες την μεθοδολογία για την καβουρομακαρονάδα.
Όσο για τις πληροφορίες σε αυτό το ποστ, τις βρήκα σε ένα απολαυστικό βιβλίο : «Τι είπε ο Αινστάιν στον μάγειρά του» Robert Wolke» εκδόσεις Παπασωτηρίου. Πάρτο.

27 06 2008
tony jakarta

Γιά τους μη κρεατοφάγους αντιπροτείνω γραβιέρα Νάξου σαγανάκι με μέλι.
Συνδιάζεται με παγωμένο ρακί.
Εναλλακτικός συνδιασμός που δεν με αφήνει ασυγκίνητο.

27 06 2008
padrazo

tony jakarta

Εξαιρετική πρόταση αγαπητέ. Την έχω δοκιμάσει μια φορά. Νασαι καλά που μου το θύμισες. Θα το φτάξω στον τελικό.

30 06 2008
tony jakarta

Μπορείς να προσθέσεις και σουσάμι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s




Αρέσει σε %d bloggers: